tisdag 31 mars 2009

Könsroller i onlinespel



Jag blev rent av förskräckt över hur spel med flickor i huvudrollen i de enklare onlinespelen nästan uteslutande handlar om skönhet, mode och omvårdnad!
Jag misstänker att man skulle få igenom en dom om könsdiskriminering om man anmälde Spela.se´s uppdelning i vänstermenyn :"vanliga spel" och "tjejspel"!
Med tanke på att annonsen om "pyjamas för flickor" och "skelettdräkt för pojkar" i mitt bildspel om könsstereotyper i reklam fälldes av etiska rådet mot könsdiskriminerande reklam ERK.

Detta ligger till grund vid ERK´s bedömning:
1. Reklam som framställer kvinnor eller män som rena sexobjekt och som kan anses kränkande (sexistisk reklam).

2. Reklam som konserverar en otidsenlig syn på könsrollerna och därigenom framställer kvinnor eller män på ett nedvärderande sätt (schabloniserande reklam).

3. Reklam som på något annat nedvärderande sätt är uppenbart könsdiskriminerande för kvinnor eller män.


I onlinespelet Tibia som vänder sig till barn och yngre tonåringar har kvinnliga och manliga avatarer samma möjligheter att utöva olika yrken och att ha mer eller mindre makt. Du kan vara en spänstig riddare, kvicktänkt helig krigare, mystisk druid eller keltisk präst. Som du ser så har alla rollerna manliga benämningar.

Detta bildspel är gjort i gratisprogrammet Photostory . Om du ska lägga textremsor på bilderna eller lägga två ljudspår, musik och tal t ex (som jag först hade tänkt) lämpar sig Moviemaker bättre.

Musik: DJad, Cry in Silence, Jamendo

1 kommentar:

Asablom sa...

Mina lärare säger att man inte kan fälla spela.se för att de marknadsför tjejspel därför att man kan inte fälla en produkt.